Лични данни и авторско право онлайн

В ново определение на Съда за пореден път се обсъжда отношението между защита на лични данни и защита на авторско право.

Определението е по преюдициално запитване,  отправено в рамките на спор между LSG, дружество за колективно управление на авторски права,  и Tele2 Telecommunication GmbH по повод на отказа на последното да съобщи на първото имената и адресите на лицата, на които предоставя достъп до интернет.

Запитващата юрисдикция иска да се установи дали общностното право, и по-конкретно член 8. 3 от Директива 2004/48 във връзка с членове 6 и 15 от Директива 2002/58, допуска държавите-членки да установяват задължение за предаване на лични данни за трафик на частноправни трети лица, за да могат те да предявят граждански искове срещу нарушенията на авторското право.

Съдът поддържа позицията си от делото  Promusicae.  Директива 2000/31, Директива 2001/29, Директива 2002/58 и Директива 2004/48 не задължават държавите-членки  да предвидят задължение за съобщаване на личните данни, за да осигурят ефективна защита на авторското право в рамките на гражданско производство, но Съдът не изключва поначало възможността държавите-членки да предвидят за доставчика на достъп до Интернет задължение за предоставяне на информация на основание на член 8.1 от Директива 2004/48.

При това държавите са длъжни “да не допускат да се основават на тълкуване, което би влязло в конфликт с посочените основни права или с другите общи принципи на общностното право като принципа на пропорционалност.”

Кога има конфликт и кога -пропорционалност, остават открити въпроси.

Leave a comment